Chess

Иван Чепаринов: Победата в Гибралтар показва, че съм на прав път!

Намираме Иван Чепаринов в София. Тъкмо се е прибрал след спечелването на турнира в Гибралтар и споделя радостта с роднините и приятелите си. Усмихнат е и доволен. И как иначе… Ето какво сподели за представянето си на шахматното състезание и бъдещите си планове.

james,humphreys_cheparinov,ivan_tradewisegibwinner2014

- Честита победа! Какво е усещането да сте победил толкова много класни шахматисти и да сте по-добър от тях?
- Усещането е много добро. Все пак аз съм имал и други големи успехи през кариерата ми, но този Опен турнир е сред най-силните в света от доста години насам, доста престижен и победата ме кара да се чувствам много щастлив.

- С каква налгаса отидохте на турнира в Гибралтар и вярвахте ли, че можете да спечелите?
- Аз винаги отивам на турнир с надеждата да го спечеля, тъй като това е животът ми реално и винаги давам всичко от себе си. Последно време, последните една, две години нещата не се получаваха много добре и затова като отидох на този турнир се надявах да играя възможно най-добре. Нямах някакви амбиции за първото място – просто отидох да игря с наслада, желание и обикновено, когато даваш всичко от себе си нещата се получват и резултатите ми потвърдиха това.

- Кой беше най-трудният съперник и най-трудният момент като цяло?
- Може би след 7-ми кръг, когато направих реми с една китайка и имах 5 от 7 точки и вече знаех, че трябва да спечеля всички партии до края, за да стигна до тайбрек. В този момент малко загубих вярва, че мога да спечеля всички партии до края, но си казах, че трябва да се наслаждвам, да си играя в същия дух и нещата ще дойда. В 8-ми кръг играх с една грузинка, която е много силна в момента. Партията не вървеше добре, беше много близо до реми и имах опасения, че няма да спечеля, но нещата се наредиха. А вече в последния кръг с Камски бях убеден, че няма какво да ме спре, защото имах реалния шанс за победа. Освен това съм печелил и друг път срещу Гата Камски и си казах, че ако дам всичко от себе си имам реален шанс.

- А кой беше най-сладкият?
- Със сигурност след победата над Витюгов, тъй като на тайбрека вече имах всички надежди, че ще спечеля турнира, но никой друг не го знеше освен мен и мой приятел, който беше с мен на турнира. Това е друг шахматист, Иван Селгадо, с когото тренираме. С него бяхме просто убедени, че няма какво да се случи до края. Но хората не го знаеха и никой не очакваше аз да спечеля, така че беше много сладко.

cheparinov,ivan_tradewisegibwinner14hp

- Има ли някого, на когото посвещавате спечелването на турнира?
- Посвещвам го на всички хора, които са ме подкрепяли, треньорите, които са били до мен и в трудните моменти, не само, когато печеля турнири. Те си знаят кои са били до мен през цялото време, така че го посвещавам на тях.

- Как се подготвяхте за турнира, къде и как тренирате в момента?
- Тренирам с Иван Селгадо от 3 месеца вече. Освен шах ходим на фитнес, спортуваме много, играем футбол. И всичко, което е необходимо реално правим, за да постигаме резултати. И съм щастлив, че още в първия турнир за тази година показах много добри резултати, което само показва, че вървя на прав път.

- Какви цели и амбиции имате сега?
- Сега нямам много време да се наслаждавам на победата, защото предстои Европейско първенство, започва другия месец, 2-ри март в Армения и там ще е доста по-сериозен турнира. Надявам се, че ще покажа подобна игра, каквато показах в Гибралтар. За мен най-важното е да мога да се класирам за Световната купа, която е след 2 години, но на това Европейско първенство има 23 места за там, така че се надявам да вляза в първоте 23. А оттам нататък вече, каквото стане.

- Благодаря ви за това интервю и успех!

Шах, шах новини и турнири от Chessdom © 2013