Chess

Топалов – Ананд СП шах 2010, последни новини

Anand Topalov 2010Точно осем дни остават до официалното откриване на Мача за световната шахматна титла между настоящият първенец Вишванатан Ананд и Веселин Топалов. Утре ще бъде представена и залата, в която ще се води битката за шахматната корона до 12 май, като това ще бъде първо събитие след основния ремонт на Централния военен клуб.

Двамата гросмайстори ще влизат и излизат от 23 април до 10 или 12 май през задния вход за партиите си, а относно зрителите, те също ще преминават през по-различен маршрут. Около 200 могат да бъдат любителите на шаха, които ще гледат на живо партиите.

Към момента индиецът Ананд пази в тайна точно в колко часа пристига у нас, съобщава Гонг.бг. Според договора, той и 5-членният му щаб трябва да кацват в София на 16 април. В същото време Топалов е готов за битката, в която иска да си върне короната, която получи като 19-и първенец на планетата.

На официалното откриване на 21 април и първата партия на 23-и ще присъстват и босовете на Световната федерация, която ще има конгрес у нас начело с Кирсан Илюмжинов.

Ето част от това, което сподели пред Гонг президентът на Българска федерация по шахмат Стефан Сергиев относно организацията на Мача за световната титла:

„Намираме се на последната права преди откриването на мача. Правим последните разчети и сме готови на 95%  в организационно отношение да посрещнем първите гости. Утре ще покажем залата, а и пристига завесата, която ще разделя участниците от публиката. От събота започваме да редим художествената и филателната изложба. Най-важните неща вече отдавна са направени като преградните стени, изграждане на сцената, оформяне на задния вход, през които ще влизат Топалов и Ананд. Надявам се при втората инспекция, която е три дни преди първата партия, да няма забележки.

Залата във Военния клуб няма да има нищо общо с това, което представляваше по време на МТел Мастърса. Сега залата е преградена и влизането ще става през главния вход, където ще има проверка за сигурност на зрителите, ще бъдат насочвани пред вход в дясно. Подходите към тоалетните са преградени. Така са направени нещата, че само ден след края на Мача, да може да се разгради всичко и приведе в нормален вид.

Ананд трябва да дойде с числено определения в договора щаб от 5 души на 16 април.  Но още нямаме точното потвърждение на полета му. Дано се обадят, но и да не го направят, могат само да се оправят.

Според мен Веско е готов отново да стане световен шампион. Вече завърши последния етап от възстановителната му подготовка. В София е и очаква началото на мача.

Около 200 души може на живо да гледат партиите в залата.

От 21 до 23 април в София е и заседанието на президентския съвет на ФИДЕ и цялото ръководство международната федерация ще бъде в София начело с Кирсан Илюмжинов, ще присъстват на откриването и първата партия.”Централен военен клуб

Мениджърът на гросмайстор Веселин Топалов – Силвио Данаилов и ръководството на федерацията по шахмат направиха оглед на Централния Военен клуб. От 21 април до 5 май в София ще се проведе мача за световната титла между настоящия шампион от Индия Вишванатан Ананд и претендента за короната – Веселин Топалов.

Специално за събитието Военният клуб беше основно ремонтиран, за да отговаря на изискванията на световната федерация. На сцената ще бъде спусната специална завеса, която да изолира състезателите от публиката.

Предвидени са и отделни помещения за пресцентъра, залите за коментари и ВИП гости, както и за офисите на българската и международната федерации.

Специално бутиково вино, посветено на предстоящия в София двубой между световните шампиони по шахмат – Виванатан Ананд и Веселин  Топалов приготвя  новосъздадена  винарска изба в в село Коларово, Харманлийско.

Виното е поръчано на стопаните на винарната  старозагорецът Стоян Стоянов и Иван Генев от Харманли, от представители на Българската федерация по шахмат, по време на тазгодишната „Винария 2010″, където   винарната направи своя първи прощъпулник.

Бутиковото вино е налято в 1500 бутилки, със специален  черен етикет, удостоверяващ времето на срещата.

1000 от бутилките са с червено вино, а останалите с бяло. Етикетът, освен имената на двамата световни шампиони- настоящ и бивш, запечатва и символа на българската столица- Света София, домакин на срещата, изобразена като шахматна фигура.

Всяка от бутилките носи и индивидуален, ръчно изработен номер, удостоверяващ нейната поредност.

Първата партия между Виши Ананд и Веселин Топалов  започва на 23-ти април тази година в София от 15 часа, а официалното откриване на шампионата е на 21-ви април от 18 часа.

За „мача на века”,  както е известна предстоящата среща между двамата световни шампиони вече е открит и официален сайт, с версия на български и английски език.С видео картина и онлайн партии, мачът между двамата ще може да бъде гледан в цял свят.

Очаква се събитието да бъде сред най-популярните спортни събития в България и света за 2010, привличайки милиони шахматни зрители от цял свят.

Счита се, че около 700 милиона души на планетата от цял свят са запознати с правилата на играта, сред които 8 милиона са официално регистрираните и професионално занимаващите се шахматисти по статистики на Международния Олимпийски комитет и Световната Федерация по шахмат.

Шах, шах новини и турнири от Chessdom © 2013