Chess

Становище на организационния комитет на мача Топалов – Ананд

Topалов ще срещне Ананд в мач за Световно първенство по шахмат под погледа на милиони зрители

Във връзка с разпространените чрез медиите писма на световния шампион по шахмат Вишванатан Ананд и Индийската шахматна федерация с искане началото на мача за световната титла по шахмат 2010 да бъде отложен с 3 дни, сме длъжни да заявим следното:

“При посещението си в София от 8 до 12 февруари 2010 г. г-жа Аруна Ананд – съпруга и мениджър на световния шампион резервира два апартамента и 4 стаи в хотел „Хилтън” в София от 15 април до 14 май 2010 г. същите са заплатени своевременно от Организационния комитет и са на разположение на екипа на В. Ананд. На 15 април г-н Ханс – Валтер Шмид, член на екипа на В. Ананд се настанява в хотела в София и взема ключовете от всички стаи предназначени за делегацията на световния шампион. От това следва, че г-н В. Ананд и неговия екип са се настанили в хотела.

Съгласно Договора (т. 8 „Превилегии на състезателите”), ФИДЕ изисква от организаторите да им предоставят, при тяхно желание, 7 (седем) дни преди началото на мача за аклиматизация. Това е превилегия, която състезателят използва по своя преценка. Според договора, състезателят е дължен да се яви на задължителната пресконференция преди откриването на мача, което е насрочено за 21 април т.г.
*На 15 април т.г. Организационния комитет на мача отправи писмено запитване до г-жа А. Ананд за часа и номера на полета с който пристига делегацията на световния шампион, за да бъде посрещната подобаващо, така както са били посрещнати всички световни шампиони при гостуването си в България. До този момент г-жа А. Ананд винаги коректно и своевременно е отговаряла на всички изпратени до нея писма. Този път отговор не последва. Своевременно беше изпратено запитване до централата на ФИДЕ в Атина, от където се получи следния отговор: „Госпожа Ананд вероятно е в самолета и си е изключила телефона.” Организаторите и журналистите в България останаха огорчени от това отношение на световния шампион В. Ананд, но го приехме като част от „играта на нерви”.

*За това, че господин В. Ананд не е могъл да пристигне своевременно в София, организаторите нямат никаква вина. Тя е изцяло в него и неговия екип. Нещо повече. В съответствие с чл. 11.2 от договора (на който се позовава г-н Ананд) „Ако една страна срещне пречки при изпълнение на някое от нейните задължения по този Договор от Форс-мажорно събитие, то тази страна трябва при първа разумна възможност да извести писмено останалите страни за естеството и обхвата на обстоятелствата породили Форс-мажорното събитие” Организационният комитет на мача, както и екипа на В. Топалов до 11,00 ч на 18 април 2010 г., не знаеха нищо за проблемите на г-н В. Ананд. За тях научихме първо от вестниците, а след това и от супервайзъра на мача Г. Макропулос.

*Съгласно чл. 11.3 от договора, страната, която твърди, че поради Форс-мажорнио събитие е в невъзможност, или е забавена при изпълнението на някое нейно задължение по този Договор, трябва да използва всички разумни възможности да прекрати Форс-мажорното събитие, или да намери решение, което позволява изпълнението на настоящия договор…” Ако Организационният комитет беше уведомен своевременно за възникналия проблем с пристигането на господин В. Ананд и неговия екип, ние щяхме да му окажем пълно съдействие за неговото решаване.
Ние разбираме проблема на г-н Ананд, но сме огорчени от пренебрежителните му действия и отношение към организаторите. Всички възникнали проблеми трябва да се решават в диалог при проявено разбиране от страна на всички, а не под формата на натиск.
До колкото ни е известно, няма голямо официално спортно състезание (световно, европейско) отложено поради невъзможност на един от отборите (състезателите) да пристигне. Който не се яви понася съответните санкции. За сведение последните състезания в Европа и мачовете от турнира за купата на Европейските шампиони по футбол, които престои да се проведат през тази седмица. Всеки трябва да намери начин да се яви на време за съответното състезание. В случая господин Ананд ако беше използван алтернативните възможности за пътуване от Франкфурт до София, (влак, автобус, автомобил и др.) щеше да пристигне най-късно 6 (шест) дни преди първата партия, насрочена за 23 април 2010 г., време достатъчно за почивка и аклиматизация.

Отлагането на мача означава десетки хиляди евро загуби за организаторите, разстройване програмата на политици, спонсори, официални лица ангажирани с него, неизпълнение на подписаните договори с телевизиите и другите медиите, много неудобства за многобройните гости от чужбина, които вече са резервирали места в хотелите на София.
Затова смятаме искането за отлагане на мача от страна на световния шампион В. Ананд за неприемливо.

Организационен комитет

От
Ананд

До
Всички касаещи ги страни

Относно: Обявяване на Форс Мажор

По план трябваше да пристигнем на 16 април в 13.05 с полет на Луфтханза LH 3484 от Франкфурт за София. Летим с транзитна линия от Мадрид. За съжаление, от 16 април тук, както и в повечето европейски страни, всички полети са анулирани поради вулканичния прах от изригването. Поради тази причина, поради обстоятелства извън нашия контрол ние не сме в състояние да пристигнем в София на 16 април 2010, както беше предвидено.
Ние сме постоянно във връзка с Луфтханза и в случай, че въздушното пространство в Германия бъде отворено ние ще летим за София.
Междувременно проверяваме и варианти за придвижване с влак до други летища. Влаковете, обаче са вече заети, а все повече и повече летища продължават да затварят. Презаверката на полетите в момента е много трудна и ние използвахме много от нашите връзки и влияние, за да успеем да презаверим нашите билети за възможно най-ранната дата.
Евентуално пътуване с влак до София би отнело около 28 часа и аз не бих бил в състояние психически да започна партията веднага след преодоляването на такова разстояние. Освен това, би било нечестно и несправедливо да се започне веднага поради умората, имайки предвид че противникът е пристигнал преди няколко седмици. При тези обстоятелства състезанието няма да бъде поставено на равни начала и би било нечестно.
Това писмо следва да се разглежда като известие по член 11 /2/ от Споразумението за обявяване на Форс- мажорни обстоятелства. В случай, че се стигне до друго споразумение за пристигане в София, веднага ще Ви уведомя.

Предвид настоящия развой на нещата, моля да отложите първия кръг с три дни.

Поздрави,
Вишванатан Ананд

Шах, шах новини и турнири от Chessdom © 2013