Chess

Веселин Топалов с първа победа в Линарес 2010

Веселин Топалов е твърдо решен да спечели турнира в Линарес, въпреки предстоящият мач за световната титла с Ананд

Веселин Топалов записа първата си победа в супертурнира ( 21 категория на ФИДЕ ) Линарес, Испания. С белите фигури във втория кръг той срещна първата дъска на Азербайджан ГМ Вугар Гашимов. През цялата партия Веско имаше минимално предимство, но решаващата грешка Гашимов допусна на контролния 40-ти ход, когато му оставаха само няколко секунди за мислене. Само след осем хода той се предаде, пред незбежна загуба на царицата си.

В традиционният XXVII – ми поред турнир Линарес, тази година участват : Веселин Топалов (България, 2805), Левон Аронян (Армения, 2781), Борис Гелфанд (Израел, 2761), Вугар Гашимов (Азербайджан, 2759), Александър Гришчук (Русия, 2736), Франсиско Валехо (Испания, 2705). Въпреки, че наближава мачът му с Ананд за световната титла, изглежда Веско е решен да спречели турнира. Досега той е участвал почти десет пъти в него, но все още не го е печелил. През 2005 г. раздели първото място с Гари Каспаров, но тогава по допълнителни показатели за победител бе обявен Каспаров.

До мачът му с Ананд остават само два месеца и Веселин Топалов ще се опита да скрие част от дебютната си подготовка. Това ще направи спечелването на турнира в Линарес по-трудно за него, но състезанието ще му помогне да навлезе в добра спортна форма и да не губи игрова практика. За последно той игра на Европейското отборно първенство по шахмат от 21ви до 30ти Октомври 2009 г. в Нови Сад .

Секунданти на Веско в Линарес са холандците Смитс и Л’Ами. В първия кръг вчера той завърши наравно с Валехо, който също му е помощник, но не и в този турнир.

В третия кръг утре ГМ Веселин Топалов ще играе с първата дъска на Армения, а именно -ГМ Левон Аронян, като българинът е с черните фигури.

Официален сайт на турнира.

Шах, шах новини и турнири от Chessdom © 2013