Chess

Веселин Топалов спечели Линарес 2010

Веселин Топалов спечели Линарес 2010, въпреки че криеше дебютната си подготовка от Ананд

Веселин Топалов спечели Линарес 2010 . Това се случи в последния кръг на супертурнира от 21-ва категория на ФИДЕ. Пътят към първото място на Веско минаваше през задължителна победа над шахматният професор Борис Гелфанд (Израел). В любимата защита на Гелфанд – “Руска партия”  българският гросмайстор спечели качество още на 23-ия ход. По късно партията премина през много перипетии, като в крайна сметка Веселин Топалов се поздрави с победа на 62-ия ход.  Грисчук завърши наравно с Валехо и по този начин остана втори в класирането:  1. Топалов – 6,5;  2. Грисчук – 6;  3. Аронян – 5,5;  4-6. Гашимов, Валехо, Гелфанд – по 4 точки.

Въпреки многократните си участия на ежегодния супертурнир в Линарес, Веселин Топалов за първи път го печели. През 2005 г. раздели първото място с Каспаров, но тогава руснакът остана първи по допълнителни показатели.

Тазгодишният турнир бе и сериозна тренировка за нашият гросмайстор, който след два месеца ще се изправи в София срещу Ананд в мач за световната титла по шахмат. Поради това Топалов показа разкрепостена игра, позволяваше си много рискове, за да може да навлезе в подходяща спортна форма преди решителния мач.

Текущият рейтинг на Веселин Топалов достигна 2812,2 след края на турнира, като по този начин той остана на второ място в света след Магнус Карлсен, който е с 2812,9 и разликата между тях е само 0,7 точки.

Шах, шах новини и турнири от Chessdom © 2013