Chess

Веселин Топалов отново №1 в света по текущ рейтинг

Задочният спор между Веселин Топалов и Магнус Карлсен за ЕЛО №1 в света продължава с пълна сила

В шестия кръг на супертурнира Линарес 2010 ГМ Веселин Топалов постигна трета победа, този път срещу шампиона на Испания за 2009 г. Франсиско Валехо. По този начин текущият рейтинг на Веско стана 2814,7 и той отново си върна първото място в света, като втори остана норвежецът Магнус Карлсен, който е с 2812,9 . Ежедневните промени в ЕЛО-то имате възможност да следите на http://chess.liverating.org/.

Задочният спор между Веселин Топалов и Магнус Карлсен за ЕЛО №1 в света продължава с пълна сила и Веско играе в Испания на границата на риска. В партията с Валехо той пожертва пешка, за да усложни позицията. По-късно, когато съперникът му изпадна в цайтнот пожертва още една и в крайна сметка Валехо трябваше да изиграе 10 хода за една минута в много сложна позиция. За изненада на всички той успя да ги изиграе, но когато премина контролния ход, осъзна че … в бързината е останал без топ и се предаде .

Класиране след шестия кръг:  Топалов – 4,5; Гришчук, Гашимов, Аронян – по 3; Гелфанд – 2,5; Валехо – 2 точки.  Днес Веско играе с черните фигури срещу Вугар Гашимов / Азербайджан /.

Лошата новина за нашия шахматист е, че турнирът в Линарес завършва на 24 февруари и ФИДЕ не е длъжна да го включи в рейтинг листа на 01.03.2010 г.  Да се надяваме, че Топалов ще запази рейтинга си до края на турнира / за което му трябва поне още една победа, без загуби/. Ако това се случи ФИДЕ може да направи изключение и да включи Линарес в рейтинг листа на 01.03.2010 г.  Подобно изключение беше направено от ФИДЕ през април 2007 г. Тогава в централата и бяха получени хиляди протестни писма от Индия и ФИДЕ включи Линарес в листа,  като по този начин Ананд стана №1.

Шах, шах новини и турнири от Chessdom © 2013