Chess

България в очакване на Топалов – Ананд

Световно първенство по шахмат, Ананд - Топалов 2010

Световно първенство по шахмат, Ананд - Топалов 2010

Двубоят за световната титла по шахмат между Вишванатан Ананд и Веселин Топалов ще започне на 21 април от 18 часа в готовата зала в Централния военен клуб, съобщиха на пресконференция днес в Министерството на физическото възпитание и спорта представителите на Организационния комитет на срещата.

Страната ни е напълно готова да посрещне отговорното домакинство, за което се е ангажираха лично премиерът Бойко Борисов и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.

“Благодарение на Бойко Борисов, който направи всичко необходимо за осигуряването на средства за подготовката на залата и принадлежните помещения, и с изключително голямото съдействие на министър Свилен Нейков сме готови изцяло за това престижно домакинство. Сроковете за превеждане на необходимите средства бяха прецизирани и спазени до часове,” заяви президентът на Българската федерация по шахмат Стефан Сергиев.

“Радостни и отговорни сме за посрещането на голямото събитие, защото домакинството носи престиж на България. Въпреки желанието и на други държави, бяхме предпочетени, а това издига имиджа на страната ни пред света”, заяви министър Свилен Нейков, който е заместник-председател на Организационния комитет на мача. “Готови сме за старта и за създаване на необходимите условия според изискванията на ФИДЕ. Пожелавам успех на Веселин Топалов, стискаме му палци и се надяваме на неговата победа. Готови сме каквото е необходимо оттук нататък да го направим.”

Мениджърът на Веселин Топалов – Силвио Данаилов, каза, че домакинството на предстоящия мач доказва нашия авторитет пред света. В следващия месец световните медии ще пишат и ще говорят за България. Той съобщи още, че гросмайстор Топалов е спокоен и е готов за голямото състезание. Силвио Данаилов също изрази голямата си благодарност към министър-председателя Бойко Борисов, който оглавява Организационния комитет на мача. “Благодаря и на министър Свилен Нейков, който е спортен човек, и помощта му е неоценима”, заяви Данаилов. Два милиона евро е наградният фонд на срещата Ананд – Топалов. Победителят ще получи 1 200 000 евро, а загубилият мача – 800 000. Това е първият двубой за световната титла по шахмат от 27 години, в който не играе рускоговорящ спортист.

Според Силвио Данаилов настоящият световен шампион Вишванатан Ананд вече е пристигнал в България, но все още никой не е влизал в контакт с него. Индийският гросмайстор не е обявил официално екипа, с който е пристигнал у нас. Това е част от войната на нерви преди старта на двубоя между Ананд и Топалов.

Още информация: Агенция Фокус и Chessdom.com

Шах, шах новини и турнири от Chessdom © 2013