Chess

Шах опен на клуб “ИВИС”

Дарена Сиркова (вдясно) взе първо място при жените на шах опен Ивис

Дарена Сиркова (вдясно) взе първо място при жените на шах опен Ивис

Репортаж на Любомир Сирков

В София от 14 до 18 октомври 2009 г. в помещението на паркинга до 132 СОУ (което въпреки неугледния си външен вид е едно от малкото, в които действително се усеща шахматна атмосфера) се проведе открит турнир с главен съдия Иван Стойнов (съдия на ФИДЕ).

За разлика от много други открити турнири, организирани през последните години в столицата, този беше един от малкото, за които беше обявено, че ще важат не само за българската ранглиста, но и за световната. Това послужи като основание да се приложат и различни такси за участие за състезателите с и без ФИДЕ-ЕЛО.

Сред 28-те учатници имаше състезатели на общо 10 клуба, като наред със 7-те софийски клуба имаше и представители от ШК “Михайл Тал” – Червен бряг (Симонета Иванова и Иван Костурски), “Локомотив 2000″ – Пловдив (Дарена Сиркова) и ШК “Виктори” – Благоеград (Борислав Иванов).  Най-масово представени, бяха, разбира се, домакините от ШК “ИВИС”, сред чиито 12 състезатели срещаме имената както на състезатели с натрупан вече няколко десетилетия състезателен опит като ФМ Йордан Стойнов и мс Добротич Андреев, така на и упорити и жилави участници в многобройни опени Боян Русчуков и Росен Василев, за да стигнем, естествено, и до перспективните млади състезатели Георги Евстатиев, Димитър Киров и Ивайло Стоянов, наред с които в турнира се включиха и четири деца от школата към клуба. Двойно по-малко – 6 на брой – бяха представителите на ШК “ЦСКА”, сред които обаче беше най-високо титулуваният участник – международният майстор (и многократен победител в първенствата на България за ветерани) Петър Орев, а негов съратник беше и младият Станислав Андреев, който вече неведнъж е заемал призови места по опените в София. Сред по-изявените представители на ШК “ЦСКА” бе и 13-годишната Деница Драгиева (която заедно със Симонета Иванова и Дарена Сиркова през ноември ще е сред състезателите, представящи България на световното първенство за юноши и девойки в Анталия, Турция)

Още по средата на 7-кръговата дистанция – след 4-тия кръг – като едноличен водач с 4 победи от 4 партии се очерта 20-годишният Нино Влашки – единственият представител на “Столичен център по шахмат”. Това не беше изненада, тъй като той беше и участникът с най-висок личен коефициент ЕЛО. В 5-тия кръг той направи реми с най-близкия си преследвач (Георги Евстатиев) и отново остана начело.

Драматична развръзка в борбата за първите места настъпи в последния кръг, когато всички партии на първите четири маси завършиха резултатно. На първа дъска водачът Нино Влашки малко неочаквано загуби от мм Петър Орев (който, след като от 3-тия до 5-тия кръг срещна последователно младите Ивайло Стоянов, Дарена Сиркова и Деница Драгиева, към края на турнира явно вече беше натрупал необходимите познания какво е необходимо, за да играеш успешно срещу младото поколение). Същевременно единственият, който можеше да измести Влашки от първото място – ФМ Йордан Стойнов – загуби партията си срещу Дарена Сиркова, а в останалите две срещи между конкурентите за първите места Георги Евстатиев и Станислав Андреев победиха съответно Ивайло Стоянов и Борислав Иванов.

Така крайното класиране в челото придоби следния вид:

1. Нино Влашки (СЦШ) – 5,5 т. от 7
2. ФМ Йордан Стойнов (ШК “ИВИС”) 5 т.      (Бухолц-медиана 22,5)
3. Станислав Андреев (ШК “ЦСКА”)        5 т. (Бухолц-медиана 22,0)
4. Дарена Сиркова  (ШК “Локомотив 2000″ – Пловдив) 5 т.   (Бухолц-медиана 21,5, пълен Бухолц 29)
5. ММ Петър Орев (ШК “ЦСКА”)    5 т.        (Бухолц-медиана 21,5, пълен Бухолц      28,5)
6. Георги Евстатиев (ШК “ИВИС”) 5 т.      (Бухолц-медиана 21,0, пълен Бухолц 29,5)

Стойностите на двата допълнителни показателя – “Бухолц-медиана” и “пълен Бухолц” – показват колко близко един до друг бяха резултатите на заелите 2-6-то място.

Още от шах колонка Ход по ход

Шах, шах новини и турнири от Chessdom © 2013